استفتائات برگزیده
اخیراً در فضای مجازی اصواتی به عنوان مواد مخدر شنیداری انتشار یافته که شنیدن آنان اثراتی همانند و بلکه بیشتر از مواد مخدر و مشروبات الکلی دارند با این اوصاف ؟ 1- آیا شنیدن این اصوات دارای حرمت شرعی می باشد ؟ 2- در صورت بروز حالت نامتعارف ناهوشیاری و نابهنجاری( ناشی از گوش دادن )، آیا اعمال مجازات شرعی (حد یا تعزیر) صحیح می باشد ؟
بنا بر نظر معظم له؛ بر فرض وجود خارجی چنین اصواتی که دارای اثرات مذکور باشد، شنیدن آن اصوات حرام است و دارای تعذیر می باشد.
اگر کسی مرتد شود و سپس مسلمان شود، آیا قضای نمازهای آن مدت که مرتد بوده بر او واجب است ؟
طبق فتوای معظم له، قضای نمازهای آن مدت واجب است.
اینجانبان متصدی و کارگزار و زمامدار و مجلس دار عزاداری در تکیه ای در یکی از شهرستان ها هستیم. حسب الوظیفه تصمیم بر این داشتیم که چندین شب عزاداری اباعبدالله الحسین (علیه السلام) را در تکیه بر پا کنیم، عده ای با آوردن این بهانه که اگر مراسم برگزار شود، موجب تبعات و گناه می شود مثلاً افراد فاسد چشم چرانی می کنند یا محتمل است که اشخاصی از این مراسمات سوء استفاده و گناه کنند، پیشنهاد به تعطیلی عزاداری اباعبدالله (علیه السلام) داده اند. آیا اینکه ممکن است بر حسب برگزاری عزاداری در حسینیه احتمالاً عده ای فاسق در این مجلس هم حضور یابند و گناه خود را انجام دهند بر ما که متصدی و کارگردان عزاداری هستیم، حجیت دارد که عزاداری را منحل کنیم؟ حکم واجب بر ما چیست؟
این نوع احتمال دادن خود یک وسوسه شیطانی است. برپایی شعائر حسینی و مراسم عزاداری اهل بیت (علیهم السلام) از اهم امور دینی است و بهتر است که از ورود این افراد به دسته عزاداری و هیئت منع نکنید و راه نصیحت و اصلاح ایشان را با کلمات شایسته و رفتار محبت آمیز در پیش گیرید.
اگر زنی به صورت چند ماهه صیغه مردی شده و سپس نخواهد به رابطه ادامه دهد، آیا می تواند مهریه خود را ببخشد یا مهری که گرفته را پس دهد و خود را یک طرفه از زوجیت مرد برهاند یا اینکه اتمام رابطه زوجیت موقت، منحصر به اتمام مدت یا بذل مدت توسط مرد است و ربطی به بذل مهریه یا استرداد آن ندارد؟
عقد موقت تنها به وسیله تمام شدن مدت و یا بذل مدت توسط زوج فسخ می شود، مگر آنکه در ضمن عقد، وکالت در بذل مدت از مرد گرفته شده باشد.
حکم شرعی کسی که نسبت محرمیت (ادعای زوجیت) و ادعای ارث را به صورت غیر واقعی به شخص دیگری بدهد، چیست؟
اثبات موضوع شرعی مانند زوجیت، نیازمند به بینه شرعی (شهادت دو نفر عادل) دارد.
در صورتی که بین زن و شوهری ملاعنه رخ دهد و شوهر نفی ولد کند.
1ـ رابطه محرمیت این کودک با ملاعن چگونه است؟ آیا در صورتی که کودک دختر باشد، در آینده می تواند با او ازدواج کند؟
2ـ رابطه محرمیت این کودک با بستگان نسبی و رضاعی و سببی مرد لاعن چگونه است؟ آیا می تواند این دختر با برادران مرد لاعن یا پدران او ازدواج کند؟
3ـ در صورتیکه مرد پس از ملاعنه و نفی ولد پشیمان گردد و رجوع کند، رابطه محرمیت این کودک با ملاعن و بستگان نسبی و رضاعی و سببی این مرد چگونه است؟
1) این کودک با ملاعن محرم است و نمی تواند با او ازدواج کند.
2) این کودک با بستگان مرد ملاعن محرم نیست و می تواند با آن ها ازدواج کند.
3) در صورتیکه واقعاً فرزند این مرد باشد یعنی مرد بین خود و خدای خود او را فرزند خود می داند، با بستگان آن مرد نیز محرم است.
همانگونه كه استحضار داريد در روزهای ماه محرم اغلب افراد نسبت به پخش نذری از قبيل شير، شربت و اطعام اقدام می نمايند. با عنايت به خشكسالی بوجود آمده، می خواستيم اين نذورات را در غالب جيره خشک غذايی و آب معدنی به آن منطقه ارسال نمائيم كه عده ای مردد هستند كه آيا از نظر شرعی صحيح می باشد يا خير، فلذا از آن مرجع عاليقدر تقاضا داشته تا حكم شرعی را بيان فرمايند.
چنانچه صیغه خاص نذر ـ که در رساله علمیه ذکر شده ـ خوانده باشد، واجب است در همان مصرف نذر که نامبرده شده، مصرف نمایند؛ لیکن اگر صیغه خاص نذر خوانده نشده باشد، جایز است در قالب جیره غذائی و آب معدنی و ... مصرف شود.
آیا انجام تغییرات ساختمانی در بنای مسجدی که واقف طبق وقف‌نامه و اسناد رسمی و محضری، تنها بنام مسجد وقف نموده ولاغیر؛ و اجاره دادن فضای آشپزخانه و زیرزمین و... آن مسجد، برای انجام امور اقتصادی و تجاری و درآمدزایی (کترینگ و تهیه و عرضه غذا و نوشیدنی)، جایز است؟
چنانچه واقف تصریح نموده باشد که نباید بناهای مذکور را برای انجام امور اقتصادی و تجاری و غیره اجاره داد؛ در این صورت جایز نیست وگرنه اشکالی ندارد.
1ـ استفاده از دستگاه موسیقی سنتی که در سالیان گذشته تا به امروز به صورت ساز و دهل مخصوص مراسم تعزیه خوانی بوده و احیای این شعیره را به دنبال دارد، چه حکمی دارد؟ 2 ـ استفاده از لباس طرح قدیم مخصوص شبیه خوان های مرد در نقش زن در تعزیه که به صورت چادر های عربی قدیمی (قجری) و روبند های مخصوص(برقه) به منطقه استان هرمزگان بوده، چه حکمی دارد؟ 3 ـ آیا اجرای مجلسی در وصف عروسی حضرت قاسم که به صورت حزین برگزار می گردد، محل اشکال است یا تایید؟
1) چنانچه آن موسیقی مناسب مجالس اهل فسق و فجور نباشد و موجب هتک حرمت شعائر حسینی نشود، اشکال ندارد؛ اما اگر مناسب مجالس فسق و فجور باشد و یا مناسب مجالس عزاداری نباشد، اشکال دارد.
2) اشکال ندارد.
3) اگر این عمل مستند به یکی از کتب مقتل باشد و با رعایت حرمت شعائر باشد، اشکال ندارد.
اگر قاتل در قتل عمد قبل از قصاص و استیذان از حاکم برای قصاص فوت کند و در میان ورثه مقتول صغار باشد با توجه به حرمت هدر دمای مسلمین و عمومات دال بر احترام به دم، آیا می توان از ماترک قاتل دیه مطالبه کرد؟
بله، دیه از ماترک میت برداشته می شود.
طهارت و نجاست
سوال :

آیا کفش چرم طبیعی که در کشورهای اروپایی ساخته شده و وارد کشور می شود، پاک است؟

جواب :

طبق نظر معظم له: اگر احتمال تذکیه داده شود، محکوم به طهارت است؛ اما چنانچه این احتمال به قدری ضعیف باشد که اطمینان به عدم تذکیه و میته بودن حاصل شود، نجس محسوب می شود.

وجود الکل در شربت دارویی
سوال :

در جلد دارویی که دکتر متخصص جهت خوردن برای درمان بیماری داده، اطلاعاتی در خصوص وجود الکل ننوشته ولی بوی آن شربت به شدت بوی الکل می دهد، از آنجایی که ما نمی دانیم که الکل درون آن شربت چند درصد بوده و با عنایت به این که اگر هم ما آن شربت را با آب رقیق نماییم از کجا بفهمیم که الکل آن شربت به زیر دو درصد رسیده، میزان سنجش آن از نگاه شارع مقدس چیست؟

جواب :

الکل اگر از غیر شراب انگور باشد، پاک است و در موارد شک نیز حکم به طهارت است؛ لذا استفاده از الکل در داروها چنانچه مسکر نباشد یا شک در اسکار آن داشته باشیم، جایز است.

طهارت و نجاست
سوال :

آیا فرآورده هایی که از خون گرفته می شود مثل سرم (مایعی زرد رنگ که حاوی بخشی از سلول های خونی است)، پلاسما، گلبول سفید، پلاکت و ... مانند خون کامل (ترکیب مواد ذکر شده و گلبول قرمز) نجس است؟ اگر نجس است، لطفا بفرمایید عین نجاست است یا متنجس؟

جواب :

چنانچه فرآورده های مذکور عرفا یا به نظر متخصص خون شمرده شود، حکم خون را دارد.

طهارت
سوال :

اگر هنگام طهارت مخرج از مدفوع یا آلت از ادرار، شک کنیم که پاک شده است یا نه، چه باید کنیم؟ چقدر شستن کافی است؟ اگر اعتنا نکنیم و سهواً نجس باشد و متوجه نشویم تکلیفی داریم؟ در حمام اگر به مخرج مدفوع یا آلت دست بزنیم آیا دستمان نجس می شود؟ به طور کلی در مورد نجاست، آیا یقین لازم است یعنی نجاست باید دیده شود؟

جواب :

تا زمانی که یقین به نجاست چیزی پیدا نکرده اید، آن موضع پاک محسوب می شود و حتی یقینی که در زمان وسوسه شما ایجاد می شود، قابل اعتنا نیست؛ لذا به این موارد مذکور در سؤال اعتنا نکنید و همچنین تفحص در این که آیا فلان قسمت از بدن نجس شده است یا نه، لازم نیست.

تبدیل سرکه به شراب
سوال :

چند ماه قبل از شخصی مطمئن مقدار زیادی سرکه خریدم. الان احساس می کنم که رنگ آن تغییر کرده و بوی آن نیز عوض شده است، آیا احتمال دارد که سرکه تبدیل به شراب شود و این سرکه ها مبدل به شراب شده باشند؟

جواب :

به صرف دادن احتمال، حکم عوض نمی شود؛ لذا تا زمانی که یقین به تبدیل آنها به شراب داده نشود، خوردن آن برای شما حلال محسوب می شود.

طهارت
سوال :

در هنگام آمیزش جنسی زن و شوهر آبی (منظور آب منی نیست) که از زن یا مرد خارج می شود حکمش چیست؟ اگر این آب خارج شده به پتو یا لحاف بریزد آیا نجس است؟


 

جواب :

اگر منی نباشد، پاک است.


 

واسطه در نجاسات
سوال : در رساله عملیه آمده است که اگر آب با مایع متنجس با جسم جامد ملاقات کند، آن جسم جامد در حکم متنجس اول است، حال اگر مایعی غیر از آب داشته باشیم که نجس باشد، اما عین نجس در آن نباشد، در این صورت این مایع متنجس اول است، حال اگر جسم جامد پاکی با این مایع برخورد کند، آیا آن جسم متنجس دوم است و شی دیگر را نجس نمی کند؟
جواب : خیر، در حکم متنجس اول است و شیء دیگر را نجس می کند.
باقی ماندن عین نجاست بعد از باران
سوال : اگر باران بر روی عین نجاست ببارد و آب در اطراف جاری شود و پس از قطع باران عین نجاست از بین نرفته باشد و در محل موجود باشد، آیا محدوده و اطراف عین نجاست نجس می باشد؟
جواب : بعد از قطع شدن باران، اگر معلوم باشد که آب جمع شده با عین نجاست ملاقات کرده، نجس شده و اطراف را نجس می کند و در غیر این صورت، نجس نیست.
احكام نجاست
سوال : بعد از بول هنگامی که با آب لوله کشی شهری (آب کر) عورت را می شوییم، آب به علت اتصال و برخورد با عورت پخش و غساله در حالی که به کاسه اتصال ندارد و حکم آب قلیل دارد، درون کاسه می ریزد و ترشحات آن نیز از کاسه به لباس و بدن می پاشد، حال اگر قبل ازشستن عورت مقداری آب به کاسه توالت بریزیم که عین نجاست (بول) برود، اما کاسه همچنان متنجس وخیس باشد، آیا ترشحات مذکور پاک است یا خیر؟
جواب : بله، در فرض مذکور پاک می باشد.
احكام نجاست
سوال : مایعی که بر اثر برخورد با ـ متنجس اول جامد عاری از عین نجاست ـ متنجس شده است ، در صورتی که به جامدات دیگر برخورد کند، آن جامد ها آیا متنجس دوم هستند؟
جواب : بله متنجس دوم محسوب می شود.
نجاست پوست کنده شده
سوال : در رساله ها آمده است که پوست کنده شده انسان نجس است آیا هر پوستی که مثلاً بر اساس خراش های کوچک روی پوست کنده می شود و یا هنگام خواریدن سر بعضاً پوست های روی سر می ریزد نجس است و اساساً چه نوع پوستی نجس است؟
جواب : آن مقدار از پوست که معمولاً با خاراندن بدون بیرون آمدن خون از بدن جدا می شود پاک است.
نجاست داخل دهان
سوال : داخل دهانم خونی شده بود و منتظر بودم که تا زخم آن و خونش بند بیاید بعداً آب بکشم ولی در محل کار هنگام صحبت کردم آب دهانم روی میز محل کارم پاشید، آیا میز محل کارم نجس است؟ با توجه به اینکه در محل کار آب کشی بسیار سخت است چه باید کرد؟
جواب : اگر مقدار خون در دهان به قدری کم باشد که با آب داخل دهان مستهلک شود و رنگ خون واضح نباشد پاک است.
نجاست بدن در هنگام استحمام
سوال : الف) اگر در حمام که بدن کامل خیس شده و زیر دوش هستیم متوجه بشویم که مثلاً جوش صورت ترکیده و خون آمده و یا هنگام اصلاح با تیغ برشی در بدن ایجاد شود و در حمام آن قسمت خون بیاید تکلیف چیست؟
ب) آیا کل بدن به واسطه اینکه از بالا آب به نجاست خورده و به همه جای بدن سرایت کرده نجس است؟ و اگر آن قسمت خونش بند نیاید تکلیف چیست؟ چگونه می توان بدون اینکه اسراف در آب شود با وجود خونریزی حمام را تمام کرد؟
جواب : الف) در صورتی که به هیج نحوه خون بند نیاید باید با دستمال یا پلاستیک روی آن را محکم ببندید تا خون به قسمت های دیگر سرایت نکند.
ب) اگر آن قسمت که خون جاری می شود متّصل به آب کرّ (آب دوش) باشد تا زمانی که آب بر آن جاری می شود قسمت های دیگر بدن را نجس نمی کند.
نجاسات
سوال : 1. الف) اگر در حمام که بدن کامل خیس شده و زیر دوش هستیم متوجه بشویم که مثلاً جوش صورت ترکیده و خون آمده و یا هنگام اصلاح با تیغ برشی در بدن ایجاد شود و در حمام آن قسمت خون بیاید تکلیف چیست؟ ب) آیا کل بدن به واسطه اینکه از بالا آب به نجاست خورده و به همه جای بدن سرایت کرده نجس است؟ و اگر آن قسمت خونش بند نیاید تکلیف چیست؟ چگونه می توان بدون اینکه اسراف در آب شود با وجود خونریزی حمام را تمام کرد؟
2. داخل دهانم خونی شده بود و منتظر بودم که تا زخم آن و خونش بند بیاید بعداً آب بکشم ولی در محل کار هنگام صحبت کردم آب دهانم روی میز محل کارم پاشید، آیا میز محل کارم نجس است؟ با توجه به اینکه در محل کار آب کشی بسیار سخت است چه باید کرد؟
3. در رساله ها آمده است که پوست کنده شده انسان نجس است آیا هر پوستی که مثلاً بر اساس خراش های کوچک روی پوست کنده می شود و یا هنگام خواریدن سر بعضاً پوست های روی سر می ریزد نجس است و اساساً چه نوع پوستی نجس است؟
جواب : 1) الف) در صورتی که به هیج نحوه خون بند نیاید باید با دستمال یا پلاستیک روی آن را محکم ببندید تا خون به قسمت های دیگر سرایت نکند. ب) اگر آن قسمت که خون جاری می شود متّصل به آب کرّ (آب دوش) باشد تا زمانی که آب بر آن جاری می شود قسمت های دیگر بدن را نجس نمی کند.
2) اگر مقدار خون در دهان به قدری کم باشد که با آب داخل دهان مستهلک شود و رنگ خون واضح نباشد پاک است.
3) آن مقدار از پوست که معمولاً با خاراندن بدون بیرون آمدن خون از بدن جدا می شود پاک است.
لکه های باقی مانده بعد از شستشو
سوال : در لباس هايى كه با منى يا خون و مانند اينها نجس شده اند و با شستشو تمام عين نجاست زايل شده است، اثر نجاست به خصوص در لباس هاى سفيد باقى مى ماند. گاهى اوقات هم لكه زردى باقى مى ماند كه هرگز زايل نمى شود، آيا اين مقدار پاک است؟
جواب : باقى ماندن رنگ به معنى بقاى نجاست نيست، پس هرگاه قبل يا در اثناى تطهير عين نجاست برطرف شود متنجس پاک مى شود.
اطراف شبهه محصوره
سوال : آيا همه اطراف شبهه محصوره محكوم به نجاست هستند؟
جواب : اطراف شبهه ى محصوره و همچنين ملاقى آن محكوم به وجوب اجتناب است.
تکه های جدا شده از بدن انسان
سوال : اگر از بدن انسان تكه كوچكى گوشت جدا شود همانند بعضى اشخاص كه عادت دارند هنگام تنش عصبى با دندان هايشان انگشت ها را مى جوند، آيا اين تكه جدا شده ميته و نجس است؟ و آيا ملاک صدق ميته بر آن جارى شدن خون يا احساس درد و يا... است؟
جواب : اجزاى قطع شده از زنده به منزله ميته و نجس است اگر چه كوچک باشند به جز زگيل، جوش ها و كورک ها و آن چه كه از كناره زخم ها هنگام خوب شدن بلند مى شود و آن چه به مو متصل است و آن چه از پوست ها كه معمولاً با خاراندن جدا مى شود و مانند آن.
طهارت و نجاست
سوال : هر از چند گاهي در لباس زير (شورت) لکه هايي ديده مي شود، با توجه به بعد از بول استبراء مي کنم ، حکم اين لکه ها چيست؟ پاک است يا نجس؟ البته حقیر مدتي است دچار پروستات هستم و دکتر مي گويد مثانه کامل تخليه نمي شود، از طرفي هم به علت ديسک کمر دکتر مي گويد ممکن است دچار بي اختياري ادرار شوي. اين دو موضوع باعث شده است، که درخصوص اين لکه هاي کوچک دچار وسواس و شک شوم. لطفا راهنمايي فرماييد.
جواب : تا زمانی که یقین به نجاست آن ها پیدا نکرده اید این لکه ها پاک حساب می شود و تفحّص در این زمینه لازم نیست.
ولوغ سگ
سوال : اگر سگ از ظرفى بدون ليسيدن آب بخورد، آيا حكم ولوغ را دارد؟
جواب : بله بنا بر احتياط واجب ظرف آب خورى حكم ولوغ را دارد و بايد به همان طريق ولوغ تطهير شود.
احکام نجاسات
سوال : آيا آبى كه از مرد به هنگام شوخى با زن بيرون مى آيد نجس است؟ آيا مى توان با همان لباس نماز خواند؟
جواب : آبى كه بعد از ملاعبه و بازى كردن با زن خارج مى شود در صورتى كه نشانه هاى منى را نداشته باشد نه نجس است و نه وضو را باطل مى كند و نه موجب غسل مى شود و مى توان با همان لباس نماز خواند.